Заповнення документів для міжнародних перевезень з Китаю

Новини 08.03.2024

Зміст статті

Були часи, коли напис на товарі «Made in China» відлякував покупців, оскільки часто означав низькоякісний ширвжиток. Сьогодні Китай позиціюється у світі як один із найбільших виробників та експортерів товарів досить високої якості. Купують товари з Піднебесної й багато компаній з України.

Але кожному українському підприємцю, який займається продажем китайських товарів, доводиться стикатися зі складнощами, пов'язаними з доставкою вантажів, проходженням митниці, оформленням документації. Ефективне заповнення необхідних документів у процесі гуртових комерційних перевезень товарів з Китаю є важливим елементом митного оформлення, як і міжнародної логістики в цілому, і відіграє ключову роль в успішній доставці вантажів, забезпеченні їх безпечного та своєчасного транспортування.

Митне оформлення вантажів

Які документи потрібні для доставки з Китаю оптом

Для здійснення гуртових постачань з Піднебесної потрібна низка обов'язкових документів, включно з:

  • комерційним рахунком-фактурою, що підтверджує вартість та погоджені умови постачання товару;
  • інвойсом, що є деталізованим переліком товарів із зазначенням кількості та цін;
  • докладним описом вантажу із зазначенням артикулів та характеристик товарів;
  • сертифікатами якості та відповідності, що засвідчують безпеку та якість товарів (необхідні для проходження митного контролю);
  • транспортними накладними, що є підтвердженням факту передачі вантажу перевізнику та містять інформацію про умови та маршрут його доставки;
  • митними деклараціями, необхідними для подання на митниці для оформлення та реєстрації вантажу під час перетину кордону.

Крім обов'язкових, можуть знадобитися додаткові документи: ліцензії на імпорт, сертифікати походження тощо. Це залежить від правил країни-отримувача товару, його характеру та об’єму. Правильне заповнення всієї необхідної документації забезпечує законність та безпеку міжнародних перевезень з Китаю, дає можливість уникнути проблем та затримок під час митного контролю.

Оформлення митних документів

В міжнародній торгівлі правильне оформлення митних документів відіграє ключову роль. Цей процес включає підготовку форм та документів, їх надання для проходження митного контролю як у країні відправлення, так і в країні призначення. Пакет митних документів, який необхідно подати до митних органів, включає:

  • митну декларацію, що містить інформацію про вантаж, його походження, вартість, призначення та інші дані (цей основний документ, залежно від вимог країни-отримувача, може бути заповнений в електронному вигляді або вручну);
  • інвойс з деталізованим списком товарів, їх кількості та вартості, а також із зазначенням загальної вартості вантажу, необхідний для розрахунку податків та мит, оцінки вартості вантажу;
  • документи щодо торгової угоди, у тому числі комерційний рахунок-фактура, угода або контракт про постачання, сертифікати відповідності та якості товарів, листи про представництво чи агенцію та інші документи, що підтверджують характер та умови торгової угоди.

Залежно від умов торгівлі та типу товарів можуть також знадобитися сертифікати походження товарів у вигляді:

  • СПТ (Свідоцтва про походження товарів);
  • Форми А та інших документів.

Також в окремих випадках необхідно надати сертифікати якості, ліцензії на імпорт та дозволи на ввезення певних категорій товарів. Оформлення митних документів для гуртової доставки товарів із Китаю потребує професійного підходу. Щоб етап оформлення митних документів було виконано успішно, рекомендується скористатися послугами досвідчених фахівців чи компаній, що спеціалізуються на митному оформленні та міжнародній логістиці.

Митне оформлення вантажів

Що включає у себе митне оформлення імпорту

Цей процес включає ряд процедур, необхідних для реєстрації та оформлення імпортованих товарів при перетині кордону. Основними етапами митного оформлення вантажів є:

  • надання до митних органів пакета документів, що підтверджують вартість та характер товарів, що імпортуються (митну декларацію, інвойс, ліцензії на імпорт, сертифікати якості тощо);
  • митна перевірка (перевіряється відповідність декларованої інформації, оцінка вартості товарів, наявність необхідних ліцензій та сертифікатів);
  • розрахунок податків і мит на основі наданих даних та результатів митної перевірки, які необхідно сплатити при ввезенні товарів відповідно до застосовуваних митних ставок та митної вартості товарів;
  • сплата імпортером нарахованих податків та мит відповідно до встановлених термінів та правил (це може бути сплата готівкою у митних органах або банківський переказ).

Митне оформлення імпорту відіграє важливу роль у забезпеченні законності та безпеки товарів, що ввозяться, а також у регулюванні міжнародної торгівлі. Усі процедури повинні виконуватись відповідно до законодавства країни-імпортера та міжнародних норм митної справи.

Чому митне оформлення збірних вантажів з Китаю з Utec.ua — це вигідно

Збірний вантаж чи консолідовані перевезення — це набір товарів від різних замовників, які необхідно доставити одним транспортним засобом за одним маршрутом. Популярність відправлень товарів з Китаю у вигляді збірних вантажів пояснюється тим, що вага та об’єм товару кожного замовника зазвичай нижчі за вантажність ТЗ. З метою економії коштів за доставку товару, що імпортується, об'єднується кілька посилок від різних замовників і доставляються на одному транспортному засобі. Такий тип послуги називають комерційними консолідованими перевезеннями.

Вигідним рішенням для митного оформлення збірних вантажів з Китаю є вибір Міжнародної логістичної компанії UTEC Logistics. З нами ви зможете:

  • заощадити гроші та час;
  • мінімізувати ризики;
  • забезпечити успішну доставку товарів до пункту призначення.

Звернення в UTEC Logistics за допомогою у митному оформленні збірних комерційних вантажів з Китаю забезпечує клієнтам низку переваг та вигід:

  • професіоналізм та досвід (фахівці UTEC Logistics готові надати підтримку та кваліфіковану допомогу на всіх етапах процесу митного оформлення збірних вантажів з Китаю);
  • оптимізацію витрат внаслідок оптимального використання митних пільг та зниження мит;
  • швидке вирішення всіх митних формальностей;
  • гарантію надійності та безпеки митного оформлення з дотриманням суворих стандартів та забезпеченням повної конфіденційності інформації про клієнтів та вантаж.

Митне оформлення вантажів

До того ж, кожен клієнт UTEC Logistics отримує індивідуальну увагу до своїх потреб. Фахівці компанії готові розробити оптимальні стратегії митного оформлення з огляду на особливості кожного конкретного вантажу та вимоги клієнта. Окрім допомоги в митному оформленні збірних вантажів з Китаю, UTEC Logistics готовий надати комплексний сервіс, що включає:

  • перевезення вантажу — компанія UTEC Logistics має власні чартери в Україну з Китаю, у тому числі через Гонконг;
  • зберігання товарів — UTEC Logistics має власні склади на території цих держав, та інші логістичні послуги.

Співпраця з UTEC Logistics — це вигідне в усіх сенсах рішення, що допомагає клієнтам компанії заощаджувати ресурси та час, забезпечує безпеку та надійність доставки будь-якої партії товарів різних типів з Піднебесної до України.