Страхування вантажу чи варто на цьому заощаджувати

Новини 16.09.2022

Зміст статті

Вантажоперевезення — популярна послуга у багатьох країнах, яка не позбавлена певних ризиків. Кожен клієнт логістичної компанії зацікавлений, щоб його вантаж був цілим і в безпеці, тому економити на страхуванні вантажу не варто. Співробітники UTEC Logistics розуміють всю покладену на них відповідальність, тому послугу страхування рекомендують усім своїм клієнтам. Що потрібно знати про неї, які вантажі доведеться страхувати й хто відшкодує збитки у разі псування майна відправника — бажано розібратися до підписання договору з перевізником.

Хто і коли відповідає за зіпсований чи втрачений під час перевезення товар

Скільки коштує перевезення — залежить від багатьох факторів, але в будь-якому випадку важливо бути впевненим у якості послуг, які надаються перевізником. Згідно з міжнародною нормативно-правовою базою, отримати компенсацію від транспортної компанії за зіпсований чи втрачений вантаж можна лише у тому випадку, якщо неприємна ситуація сталася саме з вини її співробітників. За звичайного договору, без пункту страхування, клієнту навряд чи вдасться відшкодувати збитки за таких обставин:

  • випадковостей непереборної сили (наприклад, природних катастроф у вигляді торнадо чи злив);
  • пожеж, що виникли не через недбальство перевізника;
  • арешту або конфіскації майна внаслідок розпорядження відповідних посадових осіб;
  • дії/бездіяльності у складних ситуаціях з боку відправника та/або одержувача (вони також повинні давати певні гарантії виконання своїх зобов'язань);
  • військових дій на будь-якій території шляхом прямування вантажу;
  • недостатньої кількості або нечіткості марок, що використовуються;
  • природних втрат перевезеного товару або його прихованих недоліків;
  • страйків або інших причин обмеження нормальної працездатності перевізника (частково або повністю).

Також варто врахувати й той факт, що згідно з чинними міжнародними конвенціями та транспортними статутами існує обмеження за сумою компенсації з боку перевізника за вантаж, що перевозиться. Щоб довести свою правоту, обов'язково потрібно мати не лише стандартний договір із компанією-перевізником (на транспортування, складські послуги тощо), а й завчасно подбати про страхування свого вантажу. Скільки це буде коштувати — залежить від виду страхової компанії та полісу, який ви оберете, але в будь-якому випадку це вигідніше, ніж зазнавати збитків через втрату дорогого товару, особливо у разі далеких міжконтинентальних перевезень.

Які вантажі підлягають страхуванню

Кожен відправник краще за інших знає про особливості свого товару, тому як ніхто може оцінити ймовірність його пошкодження в процесі транспортування та ступінь провини транспортної компанії. Згідно зі статистикою, більше за інших зазвичай страждають:

  • алкогольний та тютюновий товар;
  • електричні прилади;
  • харчі;
  • товари у скляній тарі.

Якщо доводиться транспортувати вантажі на великі відстані, ймовірність їхньої крадіжки (іноді разом з водієм та автомобілем самого перевізника), пошкоджень чи псування зростає. Тому страхувати свій товар потрібно завжди, навіть якщо ви повністю впевнені в обраному перевізнику (без відповідних домовленостей він зазвичай не несе відповідальності за форс-мажорні ситуації).

UTEC Logistics завжди допоможе підібрати найвигідніший для клієнта страховий поліс, що суттєво зменшить ризики на будь-якому етапі перевезення: починаючи з приймання та інспекції вантажу на складі перед відправкою та закінчуючи його доставкою з подальшою перевіркою в кінцевому пункті призначення. Обов'язкове страхування дозволяє економити на можливих подальших розглядах.

Основне у страхуванні

Незалежно від обраної страхової компанії, є кілька загальних понять у сфері страхування, які обов'язково слід врахувати до підписання договору. До основних пунктів можна віднести:

  • початок дії страховки одразу, як тільки товар надійшов на склад у пункті відправлення та її закінчення в момент його доставки на склад отримувача (включаючи усі проміжні перевалочні точки);
  • страховий договір може бути як разовим, так і укладатись на певний час (наприклад, рік), залежно від потреб компанії-відправника;
  • сплата страхової премії за «разовим» договором на послуги, що надаються, вноситься єдиним платежем, у той час, як при тривалій співпраці можливе щоквартальне або щомісячне внесення коштів як передоплата.

Співробітники компанії контролюють процес завантаження застрахованого майна, відстежують місцезнаходження вантажу та вживають заходів щодо його своєчасної доставки до пункту призначення.

Транспортувати особливо цінний вантаж із компанією UTEC завжди максимально вигідно та надійно. Обов'язковим або необов'язковим буде страховий поліс у вашому випадку — вирішувати тільки вам, але краще не давати собі зайвих приводів для переживання і додатково убезпечити вантаж, що перевозиться.