Перевезення небезпечних вантажів автотранспортом

Новини 12.04.2023

Зміст статті

Перевезення небезпечних вантажів потребує професіоналізму. Часто товари підвищеної небезпеки потрібно відправити на дальню відстань, інколи ж і за межі країни. Такі перевезення суворо регламентуються національними законами держав та міжнародними угодами. Ми в Utec Logistics добре знаємо, як організувати доставку небезпечних товарів та мультимодальні перевезення. У цій статті розглянуто особливості транспортування товарів підвищеної небезпеки.

Поняття небезпечного вантажу

Небезпечний вантаж — це будь-яка речовина чи матеріал, які можуть становити необґрунтований ризик для здоров'я, безпеки навколишнього середовища та майна під час транспортування з комерційною метою. Ідентифікація кожної одиниці такої продукції – це перший крок до зниження ризиків за допомогою належного пакування, зв'язку, перевезення та зберігання.

Товар вважається небезпечним, якщо внаслідок неправильного поводження з ним можуть виникнути такі негативні наслідки:

  • вибух;
  • займання;
  • отруєння;
  • руйнування транспорту, яким здійснюється транспортування;
  • матеріальна шкода;
  • шкода для тварин;
  • травмування людей;
  • викид шкідливих речовин в атмосферу.

Для визначення таких товарів та вимог щодо їхнього транспортування використовують класифікацію відповідно до Закону України «Про перевезення небезпечних вантажів». Виділяють 9 класів:

  1. Вибухові речовини, у яких під впливом зовнішніх факторів відбуваються хімічні реакції, внаслідок яких виділяється велика кількість теплової енергії та газоподібних продуктів.
  2. Газоподібні речовини.
  3. Легкозаймисті рідини.
  4. Тверді легкозаймисті продукти; вантажі, які легко спалахують при взаємодії з водою; речовини, здатні до самозаймання, здатні виділяти гази
  5. Органічні пероксиди та продукти окислення, здатні підтримувати горіння, спалахувати або провокувати займання інших матеріалів в результаті окислювально-відновної реакції.
  6. Токсичні речовини.
  7. Радіоактивні речовини.
  8. Корозійні матеріали та відходи.
  9. Інші види небезпечних речовин.

Ця класифікація відповідає класам небезпечних вантажів ADR (ДОПНВ) — Європейської угоди про міжнародне перевезення небезпечних вантажів.

Особливості перевезення небезпечних вантажів

Транспортування небезпечних вантажів здійснюється з дотриманням вимог законодавства країн, територією яких воно проходить. В Україні це Закон «Про перевезення небезпечних вантажів» (1644–III). Також необхідно пам'ятати про ухвалу Кабінету міністрів №1698. Відповідно до положень документа перевезення автомобільним та залізничним транспортом здійснюється за погодженням зі службою Укртрансбезпеки.

Підприємства та організації, які займаються транспортуванням небезпечних вантажів, повинні виконувати інструкції та нормативи інших нормативних актів, що визначають порядок підготовки та маркування небезпечних матеріалів, отримання дозвільних документів, навчання та професійну підготовку водіїв та експедиторів, технічні характеристики транспортного засобу. До таких актів належить наказ МВС України «Про затвердження деяких нормативно-правових актів щодо дорожнього перевезення небезпечних вантажів» (№656).

Права та обов'язки вантажовідправника та перевізника

Відправник вантажу має право отримати актуальну та достовірну інформацію про деталі перевезення, а також на своєчасну доставку до пункту призначення відповідно до умов договору. До обов'язків відправника входить забезпечення захисту та охорони вантажу на етапі зберігання до моменту передачі організації, яка здійснює транспортування.

При транспортуванні небезпечних вантажів обов'язково виконується страхування відповідальності на випадок настання негативних наслідків для людей, транспортних засобів та довкілля.

Інші обов'язки відправника:

  • забезпечити надійне пакування з маркуванням, визначеним законодавчими актами;
  • передати товар перевізнику у непошкодженій упаковці;
  • підготувати та навчити осіб, які доставлятимуть вантаж (за необхідності);
  • надати аварійну картку, якщо планується доставка автомобільним транспортом.

Знаки, що сповіщають про небезпеку, наносяться на вантаж, упакування, транспортні засоби. Для кожного із 9 класів передбачено свій знак. Вони допомагають розпізнати товар, повідомляють про небезпеку інших учасників дорожнього руху.

Перевізник (транспортна компанія) має право перевірити стан вантажу та відмовитися від виконання роботи, якщо:

  • матеріали заборонено перевозити згідно із законодавством;
  • відсутні необхідні документи;
  • вантаж упакований неналежним чином.

Транспортна компанія може претендувати на відшкодування збитків, якщо інформація про товари, що перевозяться, виявилася недостовірною або одержувач забрав вантаж у пункті призначення із затримкою. До обов'язків перевізника входить:

  • приймання та доставка продукції, якщо відправник подав необхідні документи, а упаковка має необхідне маркування;
  • перевезення товарів дозволеними транспортами;
  • погодження маршруту з Національною поліцією під час доставки автотранспортом.

Під час перевезення водій автомобіля не повинен відхилятися від запланованого маршруту, погодженого з представниками Національної поліції. Водій зобов'язаний стежити за станом продукції, що перевозиться, і транспортного засобу.

Транспортування вантажів автотранспортом: основні правила

Правила перевезення викладено у Законі України «Про перевезення небезпечних вантажів». Також правила регулюються міжнародними договорами, ратифікованими Україною. У Постанові КМУ №733 затверджено порядок дій у разі виникнення несприятливих наслідків під час перевезення небезпечних товарів.

До перевезення допускаються водії, які пройшли спеціальну підготовку та прослухали навчальний курс. В результаті вони здатні організувати найвищий рівень безпеки на всіх етапах доставки. До міжнародних перевезень допускаються водії, які отримали свідоцтво ДОПНВ.

Відповідно до Закону виконується обов'язкове страхування здоров'я та життя працівників, які беруть участь у транспортуванні. Воно покриває ризики, пов'язані зі шкодою здоров'ю під час виконання робочих завдань, і навіть ризики у результаті нещасних випадків.

Обов'язковою вимогою є страхування відповідальності відправника, перевізника та одержувача.

Вимоги до транспортних засобів

Перевезення здійснюються вантажним транспортом, що відповідає нормам безпеки, екології та охорони праці. Цю відповідність перевіряють співробітники Національної поліції.

Обов'язковою умовою є маркування транспортного засобу. Знаки, які позначають вантаж та його клас, розміщуються на бокових сторонах контейнера чи цистерни, а також на торцевих сторонах. Якщо в контейнері чи цистерні перевозять одразу кілька одиниць товару, що належать до різних класів небезпеки, кожен відсік повинен мати відповідне маркування (знак класу небезпеки, до якого належить одиниця товару).

Крім наклейок з позначенням класу небезпеки спереду та ззаду транспортного засобу розміщують помаранчеву табличку — це вимога ДОПНВ (ADR), яка застосовується до міжнародних перевезень. Усі знаки, що не належать до небезпечної продукції, повинні бути зняті з автомобіля.


Наша компанія Utec Logistics організує для вас перевезення будь-яких дозволених вантажів відповідно до законодавства. Ми також пропонуємо митне оформлення та повний логістичний супровід, складські послуги. З нами вам не доведеться вникати у тонкощі логістичних процесів та митного законодавства.