Як перевірити експортну декларацію Євросоюзу

Новини 21.04.2023

Зміст статті

Експорт товарів із країн Євросоюзу регламентується Митним Кодексом Європейського Співтовариства. Імпортні та експортні операції відбуваються відповідно до цього нормативного акту. Читайте далі, щоб дізнатися більше про експортні операції та супутню документацію ЄС.

Що таке експортна декларація Євросоюзу?

Процедура експорту є обов'язковою для товарів, вироблених в ЄС та вивезених з митної території Союзу (стаття 269 Митного кодексу), з небагатьма винятками. Це пов'язано з тим, що ця процедура має забезпечувати правильне застосування всіх експортних заходів, наприклад, обмежень та заходів нагляду.

Спочатку експортер або декларант подає товари, експортну декларацію EX-1 і, за необхідності, експортну ліцензію до митного органу, територіально розташованого там, де товари упаковуються або завантажуються для експорту (стаття 221(2)-UCC-IA).

Якщо з адміністративних причин це положення не може бути застосовано, експортна декларація може бути подана до будь-якого митного органу, який проводить відповідні операції (стаття 221(2)-UCC-IA).

Експортна декларація EX-1 має подаватися в електронному вигляді через Систему експортного контролю (ECS). За певних обставин також може бути зроблена усна заява (у митниці виїзду). Однак застосування усного декларування не допускається для товарів, щодо яких заявлено відшкодування вивезення чи погашення мита, або щодо яких встановлені заборони, обмеження чи інші спеціальні умови.

Як перевірити номер MRN?

Кожній декларації EX-1 надається номер MRN (Master Reference Number). Знайти його можна у правому верхньому кутку декларації разом з унікальним штрих-кодом.

На офіційному сайті Єврокомісії можна перевірити стан EX-1 за номером MRN. Згідно з інструкцією вводити номер потрібно лише великими літерами — поле чутливе до регістру, і в іншому випадку система не знайде результатів.

Іноді результатів немає і за правильного введення MRN. Якщо базі немає номера, це завжди означає, що декларації немає.

Старі декларації видаляються із бази. За місяць реєструється понад 3 млн номерів. Щоб уникнути надмірного збільшення бази даних, номери видаляються через 100 днів після останнього повідомлення про переміщення.

Інформація про нові MRN може з'являтися в базі із затримкою, тому свіжий номер може бути знайдений не одразу.

Як перевірити транзитну декларацію?

Декларація Т1 оформляється для зовнішнього транзиту та застосовується до будь-якої категорії товарів. Вона використовується при переміщенні товарів, вироблених за межами ЄС та наступних транзитів територією Союзу.

Для отримання транзитної декларації Т1 необхідно мати такі документи:

комерційний чи попередній рахунок-фактура;

  • товарна накладна;
  • транспортний документ (CMR);
  • підтвердження експортного очищення;
  • сертифікат походження.

Т1 подається до митниці відправлення в електронній або паперовій формі. Після її прийняття у митній системі NCTS створюється MRN. Перевірити справжність та стан декларації можна у загальній базі даних MRN на сайті Єврокомісії.

Як перевірити код EORI?

EORI розшифровується як Economic Operator Registration and Identification (реєстраційний та ідентифікаційний номер економічних операторів). У ЄС підприємства та особи, які бажають торгувати та надавати складські послуги, повинні використовувати номер EORI як ідентифікаційний номер у всіх митних процедурах при обміні інформацією з митними органами.

Номер EORI складається з двох частин:

  • літерний код, який дозволяє дізнатися державу, що його видала;
  • унікальний цифровий номер.

Компанії, які не зареєстровані на митній території Європейського союзу, також потребують EORI для низки ситуацій. Наприклад:

  • подати митну декларацію на митній території Спілки;
  • подати Зведену декларацію про заявку (ENS);
  • подати Зведену декларацію про вихід (EXS);
  • подати декларацію тимчасового зберігання на митній території Спілки;
  • виступати як оператор мультимодального перевезення морським, внутрішнім водним чи повітряним транспортом;
  • виступати як перевізник, підключений до митної системи та бажаючий одержувати будь-які передбачені митним законодавством повідомлення про подання або зміну зведених ввізних декларацій.

Наявність EORI свідчить, що іноземний контрагент має легальний статус. Справжність EORI перевіряється на офіційному сайті Єврокомісії.

Вам необов'язково вникати у тонкощі митного законодавства ЄС. У нашій компанії Utec Logistics можна отримати кваліфіковану допомогу в митному оформленні вантажів.