Міжнародні транспортні перевезення — чому варто найняти брокера

Новини 02.01.2024

Зміст статті

Виходячи на зовнішні ринки, українські компанії стикаються з вимогами та труднощами, пов'язаними із зовнішньоекономічною діяльністю. Складнощі проходження митних процедур та оформлення документів як на ввезення, так і на вивезення товарів можуть позначитися на тому, що вантажі будуть затримані на кордоні або навіть конфісковані. Це призведе до збитків та порушень договірних зобов'язань із партнерами. Вирішити та попередити проблеми на митниці допоможе митний брокер.

Чим займається митний брокер

Митний брокер — посередник між митними органами та своїм наймачем. Брокер допомагає наймачеві правильно оформити документи на вантаж та пройти процедури на митниці, спираючись на законодавчі акти країни, а також власний практичний досвід.

Митний брокер надає такі послуги:

  1. Допомога в оформленні документів на акредитацію імпортера у митних органах України. Сюди входить внесення компанії до реєстру митниці та оформлення картки зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД). Це дає можливість здійснювати імпорт та експорт товарів через кордон України.
  2. Оформлення митної декларації, яка містить вичерпну інформацію про вантаж, що перетинає кордон, а також розповідає про цілі його переміщення. Декларація може подаватися до органів митниці у паперовому чи електронному вигляді — обидві версії мають однакову правову силу.
  3. Отримання контракту ЗЕД – це обов'язковий документ, який регламентує відносини між імпортером та його партнерами за кордоном. Важливо правильно прописати права та обов'язки сторін, шляхи вирішення можливих конфліктів та інші обставини, які можуть виникнути під час партнерства.
  4. Класифікація вантажу по УКТ ЗЕД — це точне визначення класу товару для анулювання можливих проблем при транспортуванні через кордон в обох напрямках (ввезення або вивезення).
  5. Митне очищення — це оформлення товару при перетині кордону або зміні митного режиму.
  6. Розрахунок платежів залежно від виду товарів.

Крім того, українські брокери надають послуги розмитнення автомобілів, що ввозяться на територію країни, а також транспортні послуги із залученням сторонніх виконавців.

Додаткові послуги митного брокера

Крім перерахованих вище послуг, митний брокер вирішує наступні завдання:

— оформлення дозволів та сертифікатів:

  • дозвіл Укрчастотнагляду;
  • сертифікат відповідності товару;
  • карантинний сертифікат;
  • сертифікат походження товару;
  • дозвіл транспортування небезпечних вантажів, інше;

— перевірка правильності оформлення:

  • інвойсу чи проформи;
  • пакувального листа товару;
  • договору ЗЕД;
  • транспортних документів;
  • супроводжувальних документів нетарифного регулювання, інше;

Також брокер може вирішувати завдання щодо перевезення стандартних, негабаритних та небезпечних вантажів різними видами сертифікованого транспорту (авіадоставка, залізничний, морський транспорт, контейнер, чартер, автомобільні перевезення) та надавати транспортно-експедиційні та логістичні послуги.

Відповідальність брокера

Митний брокер повинен мати ліцензію на провадження своєї діяльності, а також регулярно проходити атестацію в митній службі. Атестований брокер має на руках відповідне свідоцтво, що підтверджує його професіоналізм.

Офіційні відносини між брокером та компанією мають бути оформлені документально. Усі дії, у тому числі фінансування, здійснюються відповідно до підписаного договору та законодавчих актів країни щодо такого роду діяльності.

До обов'язків брокера входить забезпечення безперебійного транспортування вантажів через митницю, дозвіл пов'язаних із цим завдань, таких як оформлення документів, сертифікація тощо, а також захист інтересів клієнта на митниці.

Крім того, під відповідальністю брокера знаходяться мита та інші з цим пов'язані платежі. Щоб наймач не постраждав від дій брокера, передбачено страхування відповідальності останнього. Страховок передбачено кілька — неправильний розрахунок платежів, несвоєчасне подання декларації, неповна оплата чи несплата зборів та мит тощо.

Митний брокер та митний декларант: чи є різниця

Відмінність полягає у визначеннях цих термінів, прописаних у Митному кодексі України. Відповідно до формулювань, декларант — це фізична чи юридична особа, яка здійснює декларування вантажів у митних органах країни. Декларант діє від свого імені, сам оформлює декларацію та проходить митні процедури, пов'язані з очищенням вантажів.

Типовий приклад декларанта — турист, який ввозить у країну товари, куплені під час подорожі та які підлягають декларуванню. Якщо декларантом виступає підприємство, воно має бути офіційно зареєстроване в податковій службі, а також мати акредитацію в органах митниці. Зазвичай у штаті підприємства-декларанта працює відділ, до обов'язків якого входить взаємодія з митними органами.

Брокер визначення ТКУ — це суб'єкт підприємницької діяльності, який надає послуги з митного декларування товарів, що транспортуються через кордон України. Іншими словами — це підприємство, яке виступає посередником між митницею та клієнтом, який здійснює ЗЕД та користується послугами брокера.

Акредитація в митних органах брокеру не потрібна, оскільки він не веде зовнішньоекономічну діяльність, а лише надає послуги з оформлення документації та допомагає пройти процедури очищення вантажів. Послуги брокер надає підприємствам, у яких у штаті немає співробітників, що знаються на митному декларуванні.

Як вибрати брокера

Одним із найважливіших критеріїв при виборі брокера є його практичний досвід у вибраній сфері діяльності. Така робота має свої складнощі, пов'язані з законодавством про митницю, що часто змінюється.

Другий критерій — робота з конкретним митним пунктом, через який планується вивозити товари. Досвідчений брокер буде поінформований про всі нюанси проходження митниці в цьому пункті.

Третій критерій — досвід роботи з конкретною групою товарів, знання про процедури для даного товару та про те, що потрібно зробити, щоб прискорити процес проходження митниці. Окремі види вантажів перебувають під спеціальним контролем митних органів.

Четвертий критерій — це правильне оформлення митної вартості, адже від цього залежить ризик затримки вантажів на митниці. Занадто низька вартість може викликати виправдані підозри, що спричинить зупинку транспортування, необхідність оформлення додаткових паперів та виплату пені за затримку понад визначений термін.

І, нарешті, досвідчений брокер зможе перевірити документацію раніше терміну його доставки на кордон, що дасть змогу внести необхідні корективи, а також уникнути оплати за перебування на митниці зайвий час.