Митні правила для України

Новини 11.01.2024

Зміст статті

Митно-брокерські послуги

Після отримання Україною безвізового режиму з країнами ЄС і Шенгенської зони українці стали частіше перетинати кордон в обох напрямках — як на в'їзд, так і на виїзд. Навіть за такої свободи переміщення не варто забувати про дотримання митних правил, зафіксованих у Митному кодексі України.

Правил зобов'язані дотримуватися не тільки громадяни України, а й іноземці. Вони поширюються на громадян і комерційні організації, які також повинні ними керуватися при вивезенні та ввезенні товарів через кордон. Так само громадяни України повинні дотримуватися митних правил інших держав, на територію яких вони в'їжджають (виїжджають).

Митним кодексом регулюється:

  • порядок переміщення громадян і перевезення вантажів через кордон України в обох напрямках;
  • митний контроль та митне оформлення вантажів у пункті пропуску, його вартість;
  • розрахунок вартості вантажів без товарних чеків і накладних;
  • перелік документів для пред'явлення на митниці, включаючи митну декларацію, страховий поліс тощо;
  • ліміти вантажів, що не підлягають декларуванню;
  • відповідальність за порушення правил.

Усі імпортовані та експортовані вантажі підлягають обов'язковому митному очищенню, митно-брокерські послуги для розв'язання питань з оформленням документів.

Що можна не декларувати під час перетину кордону України

Повертаючись із відпустки або закордонного відрядження в Україну, ви можете потрапити в незручну ситуацію, коли митники забороняють ввезення придбаних для друзів і родичів сувенірів, алкоголю та тютюнової продукції. Цього можна уникнути, якщо керуватися статтями Митного кодексу України.

Якщо ви подорожуєте країнами ЄС, необхідно також ознайомитись із Митним кодексом Європейського співтовариства. Всі операції з експорту із цих держав здійснюються відповідно до кодексу. Можливо, вам знадобиться супутня документація у вигляді експортної декларації Євросоюзу.

Зокрема, 55-а глава кодексу регулює правила пропуску та оподаткування товарів, які ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України. У главі зазначено, яку кількість і на які суми можна ввозити товари без оплати митного збору.

Митне оформлення вантажів

Без митної декларації можна ввезти:

  • Грошові кошти. Сума не повинна перевищувати €10 000. Якщо сума більша, необхідно надати підтвердження з банківської установи, що гроші зняті з особового рахунку пред'явника.
  • Особисті речі та цінності (стаття 374 МКУ). До цієї категорії належать предмети особистого користування, сувеніри, подарунки, цінні книги і твори мистецтва. Їхня загальна вартість у грошовому еквіваленті не повинна перевищувати €500, а вага — 50 кг при ввезенні автомобільним, залізничним або морським транспортом, €1000 — при ввезенні літаком (вагу вантажу визначає авіакомпанія).
  • Харчові продукти. Для особистого вживання можна ввозити на суму не більше €200, вага та обсяги затверджується Кабінетом Міністрів (стаття 378 МКУ).
  • Алкоголь (стаття 376 МКУ). Можна ввезти 1 л міцного алкоголю (вміст спирту від 22%), 2 л вина, 5 л пива на особу (поширюється тільки на осіб, старших за 18 років).
  • Тютюн (стаття 376 МКУ). Дозволено ввозити 200 сигарет або 20 сигар. Також є обмеження щодо ввезення курильного тютюну — 250 г (поширюється тільки на осіб, старших за 18 років).

Митне оформлення вантажів

Щодо предметів особистого користування також діють обмеження. Без декларування можна ввезти на територію України:

  • одяг, взуття, зокрема білизну, які мають ознаки використання;
  • предмети особистої гігієни та косметику в кількості, що задовольняє потреби однієї людини;
  • ювелірні прикраси, які мають ознаки використання;
  • парфуми (до 100 мл) та/або туалетну воду (до 500 мл);
  • два смартфони, пейджер;
  • два персональних переносних комп'ютери та периферію до них;
  • фотоапарат;
  • переносний телевізор;
  • калькулятор, бінокль, електронну книжку;
  • медикаменти (не більше 5 упаковок) і медичні товари для особистого контролю показників здоров'я;
  • годинник (не більше 2 штук);
  • дитячі візки та колісне крісло для інвалідів;
  • спортивне спорядження, інше (детальніше — у статті 370 МКУ).

Якщо ваша ручна поклажа і багаж не потребує декларування, під час проходження митниці можна вибрати "зелений коридор" (стаття 366 МКУ). Обов'язково зберігайте товарні чеки на куплені товари, щоб довести їхню фактичну вартість на митниці, інакше їхню фактурну вартість буде розраховано іншими методами, зазначеними в статтях 58–60 Митного кодексу України.

Митне оформлення вантажів

Які предмети доведеться декларувати при ввезенні в Україну

Якщо ви везете предмети мистецтва, цінні книги, яким понад 50 років, їх доведеться задекларувати та сплатити мито (стаття 374 МКУ). Якщо ви перебували за кордоном не більше доби, алкоголь і тютюнові вироби навіть у дозволених кількостях теж доведеться задекларувати та сплатити мито (стаття 376 МКУ). Домашніх тварин також доведеться задекларувати (стаття 375 МКУ), знадобиться ветеринарний паспорт зразка ЄС або сертифікат про здоров'я тварини, довідки про щеплення від сказу і чипування.

Якщо ввозяться особисті речі, сувеніри та подарунки, вартість яких перевищує вищезазначені ліміти, то доведеться їх задекларувати, сплатити мито за ставкою 10% і податок на додану вартість за ставкою, затвердженою Кабінетом Міністрів (стаття 374 МКУ).

Для ввезення яких предметів потрібен спеціальний дозвіл

Спеціальні дозволи доведеться пред'явити при ввезенні:

  • вогнепальної та холодної зброї;
  • засобів індивідуального захисту (кийків, газових балончиків тощо);
  • вибухових речовин.

Якщо ви ввозите лікарські препарати, що містять наркотичні, психотропні речовини, прекурсори, їх можна ввезти тільки за наявності дозволу Міністерства охорони здоров'я України.

 

Що заборонено ввозити на територію України

Заборонено ввозити порнографію, відео та фотоматеріали, що містять заклики до насильства, расизму, війни, отруйні та вибухонебезпечні речовини, продукти харчування без відповідних сертифікатів. На митному посту мають право зупинити вантажі, які можна віднести до заборонених за деякими ознаками, відправити їх на митний склад для проведення експертизи або конфіскувати.

Митне оформлення вантажів

Які правила діють для вивезення вантажів з митної території України

Крім правил на ввезення товарів на територію України, також є обмеження щодо вивезення. Основні вимоги до товарів, що не підлягають декларуванню:

  • їхня загальна вартість не повинна перевищувати €10 000;
  • вони не повинні бути включені до списку заборонених до вивезення товарів;
  • встановлені норми (ліміти) за обсягом не повинні бути перевищені.

Якщо вартість товарів, що вивозяться, вища за €10 тис., потрібно заповнити митну декларацію, сплатити мито і ПДВ. Ці вимоги не поширюються на товари, які вивозять з України у зв'язку з переїздом на постійне місце проживання в іншу країну, а також, якщо вони входять до складу спадщини, яку отримав нерезидент країни. Якщо товар був тимчасово ввезений на митну територію України, і тепер вивозиться, оплачувати мито також не потрібно (стаття 371 МКУ).

При тимчасовому вивезенні товарів, вартість яких не перевищує €10 000, не потрібно подавати декларацію і сплачувати мита. Якщо вартість товарів вища, необхідно подати до митного органу письмове зобов'язання на зворотне ввезення (стаття 372 МКУ).

Міжнародні пересилання

Для міжнародних пересилань також є правила в Митному кодексі України. Безмитні пересилання можна здійснювати, якщо вартість товарів не перевищує €150. Однак таке пересилання має бути задеклароване поштовим оператором (стаття 374 МКУ). Якщо вартість перевищує цей ліміт, доведеться сплатити мито. При цьому базою для оподаткування слугуватиме сума, яка перевищує €150.

Якщо фактична вартість пересилання перевищує €150, але нижча за €10 000, подається митна декларація поштовим оператором, громадянином або його довіреною особою, сплачується мито за ставкою 10% і ПДВ. Базою в цьому випадку також є сума, яка перевищує еквівалент €150. Якщо ж вартість вища за €10 тис., необхідно подавати митну декларацію, призначену для підприємств, а не приватних осіб, зібрати пакет супровідних документів, сплатити мито за максимальною ставкою і ПДВ.

Ввезення товарів на митну територію України

Усе, що було розказано вище, здебільшого стосується ввезення та вивезення товарів через кордон України громадянами, які їдуть на відпочинок, у подорож чи відрядження. Однак митні правила також поширюються на підприємства, які доставляють великі партії товарів в Україну та експортують свою продукцію у зворотному напрямку. Вимоги до них суворіші, ніж для звичайних туристів.

Під час митного оформлення товарів підприємствами потрібно подавати не тільки митну декларацію, а й солідний пакет документів, включно зі страховим полісом, відповідними дозволами, сертифікатами якості, ліцензіями, встановленими для суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності. Крім того, наприклад, при авіадоставці товарів з Китаю, потрібно володіти необхідними знаннями в галузі митного права і розуміти тонкощі логістики з цього регіону.

Вся подана інформація стосується, головним чином, туристів. Якщо йдеться про доставку великих партій товарів з інших країн в Україну для перепродажу, діють дещо інші правила. Наприклад, особливістю організації авіаперевезень з Китаю є необхідність:

  • оформлення цілого пакета документів;
  • страхування вантажу;
  • володіння всіма тонкощами процесів логістики.

Якщо ви тільки починаєте імпортні поставки або експорт товарів, то, напевно, вже зіткнулися з труднощами, пов'язаними з оформленням документації для перетину кордону України. Не витрачайте свої сили даремно, намагаючись самостійно осягнути всі складнощі цього процесу, краще довірте процедуру міжнародній логістичній компанії UTEC Logistics.