Імпорт товарів в Україну без сплати мит — хто може скористатися новим законом для полегшення роботи свого бізнесу

Новини 20.04.2022

Зміст статті

Законопроєкт №7190 — рука допомоги для забезпечення стабільної роботи бізнесу на території Україні.

Одне з важливих нововведень у ньому стосується імпортерів, оскільки річ йде про ввезення іноземних товарів в країну без сплати мита.

Але чи всі можуть скористатися змінами в податковому та митному законодавстві? З якими виключеннями доведеться мати справу? І наскільки розшириться список необхідних документів для проходження митниці? UTEC Logistics разом з операційним директором Артемом Морозом розібралися в усіх важливих питаннях, які можуть виникнути, й готові поділитися інформацією з вами.

Введення законопроєкту та його особливості

24 березня Верховна Рада підтримала Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» (законопроєкт №7190). Одна з найважливіших змін у ньому — звільнення від оподаткування ввізними митами товарів, які потрапляють на територію України в режимі імпорту.

 

Розбираємо детально у форматі «Питання — відповідь».

 

Хто може завозити товари в Україну з нульовим митом?

Юридичні особи, а саме ФОПи I-III групи та ТОВ, які працюють за єдиною системою оподаткування мають право завозити на територію країни товари без сплати імпортних мит та ПДВ. 

У яких випадках цей закон не працює?

Дія закону не розповсюджується на товари, виготовлені в країні-агресорі та на окупованих територіях. Також це не стосується алкогольних та тютюнових виробів, електронних сигар та їхніх наповнювачів.

Які особливості перевезення товарів з нульовим митом?

Процес імпорту товарів нічим не відрізняється від того, який був раніше. Єдине, що зараз додатково митниця може вимагати оригінали сертифікатів походження товару. Це необхідно для того, щоб підтвердити, що товар не був виготовлений на території Російської Федерації. 

З повним переліком документів, які мають бути надані митному брокеру, можна ознайомитися за посиланням.

 

Нагадуємо, що UTEC Logistics завжди готові допомогти організувати логістичний процес та додатково надати послуги митного брокера. Все це незалежно від того, чи товари імпортуються без сплати мита, чи проходять стандартну процедуру їхнього ввезення в Україну.