Імпорт із Китаю: особливості логістики та оптимізація витрат

Новини 14.02.2022

Зміст статті

Майже кожному підприємцю, який займається продажем китайських товарів, знайомі складності доставлення вантажів з Китаю до України. Найчастіше цей процес є дуже трудомістким та дорогим. Для раціонального вирішення завдання варто користуватися логістичними послугами професіоналів. UTEC Logistics займається організацією перевезень вантажів із країн Азії, Євросоюзу та США вже понад 14 років. Для кожного клієнта компанія пропонує унікальний набір послуг з урахуванням індивідуальних запитів.

Мультимодальне транспортування з Китаю

Контейнерні перевезення мають безліч переваг, які зробили їх дуже популярним видом послуг. Одним із головних плюсів є можливість використовувати при переміщенні різні види транспорту (мультимодальність).

Контейнери можна доставляти практично в будь-які, навіть віддалені населені пункти.

Будь-яке доставлення вантажів з Китаю до України вважається мультимодальним за участю кількох видів транспорту. Якщо клієнт приймає рішення займатися транспортуванням самостійно, йому доведеться оформляти документацію (складати декларації, укладати договори та ін.) з транспортними організаціями.

Вантаж можна доставити різними способами:

  1. По морю, а потім по залізниці. Найдовший за часом процес. Має великий плюс у низькій вартості у порівнянні з іншими способами.
  2. Авіаперевезення. Найшвидший варіант (часто він дорожчий, ніж морськими судами).
  3. Автомобільне доставлення Також дуже дороге задоволення. При цьому часто виникають форс-мажори через непередбачені ламання або затори на трасі.
  4. Пряме залізничне перевезення. Складнощі тут виникають зазвичай із термінами доставлення, т. я. транспортні компанії не можуть упевнено сказати дату прибуття вантажу. Бувають випадки, коли морське доставлення виконувалося швидше за залізничне.

Терміни поставлень зазвичай безпосередньо залежать від проходження митного огляду. Товар можуть оглянути частково чи повністю. Дуже прискіпливо митники вивчають правильність оформлення документації. Неправильно заповнені документи можуть призвести до арешту продукції, затримки або її втрати.

Документація потрібна для:

  • ідентифікації вантажу;
  • підтвердження правомірності правочину;
  • своєчасного проходження митниці;
  • відстеження розташування товару.

Самостійно оформити всі належні документи (що дозволяють і підтверджують перевезення, що описують вантаж, свідоцтва про реєстрацію ТЗ тощо) досить довго і проблематично. Компанія UTEC Logistics має можливість зібрати пакет документації у найкоротший термін.

Бюрократія на митниці

Взаємодія підприємництва та митниці регламентуються правовою базою. При цьому будь-яка помилка може коштувати великих нервів та грошей. Неправильно оформлені документи можуть спричинити накладення штрафів, втрату або конфіскацію вантажу. Перед конфіскацією товару накладається арешт. Якщо клієнт намагається самостійно розв'язати всі питання, це може призвести до втрати часу та фінансових витрат.

При перевезенні вантажу з Китаю в Україну він проходить спочатку процес замитування, а потім розмитнення. Найбільш педантичним моментом в оформленні митної документації виступає вибір показника товарної номенклатури зовні економічної діяльності. У разі неправильного оформлення ЗЕД підприємець заплатить штраф і його вантаж буде конфіскований.

Також одним із найважливіших пунктів є грамотне складання декларації на продукцію. Тут потрібні спеціалізовані знання професіонала.

Щоб уникнути зайвих хвилювань, штрафів та затримок, завжди варто вдаватися до допомоги логістичної компанії-посередника. Компанія UTEC Logistics допоможе розібратися в бюрократичних тонкощах на митниці.

Оптимізація логістичних витрат

Порядок розмитнення вантажів в Україні встановлено Конституцією, Митним кодексом та Податковим кодексом, конвенціями та актами міжнародного рівня. Для законного завезення на територію України товарів слід надати необхідний пакет документів, сплатити мито відповідно до всіх норм закону.

Компанія UTEC Logistics надає брокерські послуги акредитованого митного спеціаліста, що діє від імені клієнта-імпортера. Вартість та швидкість оформлення митної документації залежить від кількості та характеристик вантажу. Наприклад, може бути питання про необхідність проведення додаткових експертиз або карантинного режиму.

Для безпечної економії на логістичних послугах фахівці рекомендують укладати договори не з міжнародними транспортними компаніями, а з експедиторами-посередниками. Великі експедитори мають вигідні знижки від транспортних підприємств, купуючи гуртові послуги, а вже потім поділяють весь потік замовлень на дрібніші завдання. Крім того, клієнтська підтримка у логістичної компанії-посередника завжди на висоті, чого не скажеш про великі транспортні підприємства.

Для того, щоб заощадити час та кошти, експерти радять вдаватися до комплексних послуг компаній-логістів. Купуючи пакет послуг, клієнт має гарну знижку.

Компанія UTEC Logistics готова надати повний спектр професійних послуг з перевезення та експедиції вантажів будь-яким видом транспорту, а також оформлення митної документації.

Розумна економія на китайських товарах

Навіть за великого бажання заощадити не слід шкодувати гроші при контролі якості вибраної китайської продукції. Грамотна логістика не допоможе, якщо всередині контейнера виявиться неякісний товар.

Також трапляються випадки шахрайства безпосередньо при підписанні договору на постачання товару. І тут клієнт, який особисто оформляє папери, може не бути носієм мови та розуміти все, що відбувається. Бувають ситуації, коли у вигляді уповноваженої особи підроблений договір із боку постачальника підписує шахрай. Після отримання передоплати він безвісти зникає, а клієнт втрачає свої гроші.

Щоб уникнути таких ситуацій, слід звернутися до послуг професійних логістичних компаній. UTEC Logistics має у своєму штаті співробітників, які володіють китайською мовою і готові спілкуватися безпосередньо з постачальниками, а також вести контроль за якістю товару, який поставляється. Компанія працює у сфері логістичних послуг вже понад 14 років та має безліч завершених угод, а також позитивні відгуки задоволених клієнтів.

Інвестиція коштів у перевірку контрагента — один зі способів розумної економії.