Авіаперевезення вантажів — чи це так дорого?

Новини 08.01.2024

Зміст статті

Яким транспортом можна найшвидше доставити вантажі за тисячі кілометрів? Літаки перевозять товари в рази швидше, ніж автомобілі, поїзди та морські судна. Хоча авіаперевезення коштують дорожче, їхня ефективність цілком виправдовує ціну. Поговоримо про те, в чому переваги авіадоставки та чому не слід її ігнорувати, намагаючись заощадити.

Переваги авіадоставки

Те, що повітряні перевезення займають менше часу, ні для кого не є секретом. Доставка вантажів повітрям з Китаю та інших країн світу займає максимум два тижні. Для інших видів транспорту той самий шлях займе щонайменше вдвічі більше часу.

Транспорт, що пересувається суходолом, — вантажні автомобілі та товарні поїзди — проходять транзитом десятки пропускних пунктів на кордонах між країнами, тижнями чекаючи перевірок на митницях. Все це сильно затягує процес доставки товарів до країни призначення. Вантажні перевезення морем або повітрям мають перевагу: митний огляд здійснюється лише двічі — в країні відправлення та після прибуття в країну призначення.

Але швидкість — не єдина перевага авіаційного транспорту. Серед плюсів слід зазначити:

Надійність

За статистикою, кількість аварій літаків у кілька разів нижча, ніж аварій за участю автомобілів, поїздів та морських суден. Це говорить про те, що при перевезенні авіатранспортом безпека вантажу вища, ніж іншими видами транспорту. Та й страхування вантажів на випадок аварії ніхто не скасовував. Страховка вантажу при транспортуванні літаком обійдеться дешевше, ніж під час перевезення вантажним автомобілем, морським контейнером або залізницею.

Крім того, вантажні склади в аеропортах обладнані краще, ніж залізничні чи автомобільні, що дозволяє зберігати там перед відправленням цінні чи дорогі вантажі, такі як тендітні музейні експонати.

Універсальність

Авіадоставка підходить для невеликих посилок від 5 кг та великогабаритних комерційних вантажів вагою до 250 кг. При цьому вантажний лайнер здатний подолати до 13 тис. км на одній заправці. Такі можливості повітряного транспорту вигідні бізнесу, зокрема малому.

Дотримання правил транспортування та зберігання

Безпосередньо в літаку для вантажу створюється оптимальна температура та вологість, яка ідеально підходить для перевезення чутливих до даних показників товарів, таких як медикаменти, електроніка та інше. Комфортні умови для товарів створюються також у вантажних терміналах і на складах аеропортів: часто це опалювальні приміщення, оснащені сучасним складським обладнанням класу А. Крім того, навантаження на борт повітряного судна здійснюється з особливою обережністю, вантаж центрують та надійно фіксують у трюмі літака для подальшого авіаперевезення.

Переваги перевезень повітрям давно оцінені поштовими службами, які завдяки використанню повітряного транспорту доставляють посилки з усіх кінців земної кулі за короткий термін. Наприклад, доставка літаком із США займає кілька годин, тоді як морем такий вантаж доїде лише за місяць.

Але крім плюсів авіаперевезення мають і мінуси: літаком можна доставити далеко не всякий товар, існують обмеження. Не можна перевозити повітрям вибухові та токсичні речовини, хімікати, гази, магніти, легкозаймисті рідини та інші небезпечні вантажі.

Ще один мінус — якщо посилка потрапляє в консолідовану доставку, доведеться почекати, поки літак не заповниться. Також доведеться почекати під час відкладеного відправлення. У світлі останніх подій в Україну авіадоставку виконати неможливо, тому використовується мультимодальне транспортування: літак привозить товар до одного з аеропортів у Європі й далі він їде в Україну автомобільним чи залізничним транспортом.

Розцінки на вантажні авіаперевезення

Вважається, що доставка авіатранспортом найдорожча, але чи це так? Якщо висловлювання стосується чартерів, це цілком виправдано. Але у такому разі компанія орендує літак для перевезення своїх товарів.

Вартість перевезення повітрям залежить від ваги вантажу. Тарифи у різних експедиторських агенцій відрізняються, але зазвичай не перевищують 3–6$ за кілограм. Звичайними регулярними рейсами вигідно відправляти повітрям велику партію дорогого чи високорентабельного товару — вартість перевезення окупиться.

Якщо ж вантаж невеликого обсягу, то можна заощадити та скористатися консолідованим авіаційним перевезенням, коли літак заповнюється посилками від різних відправників. Такі рейси зазвичай літають за затвердженим графіком, що дає можливість відправникам підготувати вантаж до конкретного вильоту.

Ще один спосіб відкладеної відправки — найдешевший. Непріоритетний вантаж, який не потрібно доставляти негайно, не вилітає найближчим рейсом, а зберігається на складі аеропорту, поки для нього не знайдеться місце в літаку. Пошук місця може зайняти кілька тижнів, але вантаж буде надіслано чітко за графіком.

Компанії, що відправляють невеликий вантаж, намагаються використати авіатранспорт ще з однієї причини. За невелику партію при відправленні морським транспортом доведеться заплатити більше портових зборів, ніж таких самих платежів в аеропорту.

Що вигідно перевозити повітряним транспортом

Авіатранспортом перевозять різні види вантажів:

  • швидкопсувні;
  • великогабаритні;
  • живі;
  • небезпечні;
  • цінні;
  • великовагові;
  • генеральні (штучні дорогі або товари в упакуванні — мішках, ящиках, бочках, каністрах тощо).

Найчастіше літаком перевозять:

  • одяг та взуття;
  • електроніку;
  • медикаменти та медичні товари;
  • комплектуючі;
  • квіти;
  • промислове обладнання.

Товари, що надсилаються авіадоставкою, можна розділити на три категорії:

  1. Вантажі з високою маржею – це товари, які принесуть високий прибуток. Він перекриє витрати на транспортування повітрям. Зазвичай це електроніка, одяг та взуття, косметика тощо.
  2. Трендові товари — ті, на які є великий попит. Наприклад, довгоочікувана новинка від відомого бренду, на яку велася передплата задовго до першого випуску. Найчастіше це стосується новинок електроніки: флагманських смартфонів, планшетів, ігрових приставок, ноутбуків та інших гаджетів. Відправлення літаком скорочує час доставки, що дає можливість продавцеві швидко реалізувати товар, доки на нього є попит. Якщо відправити трендовий товар морем, то велика ймовірність того, що коли він доїде, коли кількість покупців уже зменшиться.
  3. Сезонні вантажі — це ті, які актуальні зараз, а завтра вже не будуть цікаві нікому. Наприклад, це можуть бути товари, випущені до певної події – Чемпіонату світу з футболу, кінопрем'єри, Хеллоуїна тощо. До цієї категорії також відноситься сезонний одяг та взуття, автопокришки, ялинкові прикраси. Зазвичай такі товари перевозять літаком заздалегідь до події чи сезону.

Які товари вигідно транспортувати літаком, допоможуть визначити фахівці міжнародного перевезення компанії UTEC Logistic. Ми прорахуємо рентабельність з урахуванням витрат на перевезення, митні платежі, допоможемо оформити транспортні документи, відстежимо вантажі під час транспортування, вирішимо митні формальності, проконсультуємо з питань, пов'язаних із міжнародними перевезеннями вантажів.