Авіадоставлення VS морські перевезення — що вибрати для доставлення з Китаю?

Новини 21.01.2022

Зміст статті

Перевезення вантажів із Китаю - фото

Перевезення вантажів із Китаю не завжди складна процедура. Якщо при виборі транспортного засобу врахувати деякі важливі нюанси, можна уникнути багатьох ризиків та неприємних ситуацій. Мета цієї статті — розповісти про плюси та мінуси авіа та морського перевезення, про те, який спосіб краще вибрати для доставлення товарів з Китаю. Міжнародна логістична компанія UTEC Logistics працює з усіма наявними способами доставлення. Компанія розробляє дієві стратегії транспортування, щоб допомогти підприємцям у розв'язанні багатьох проблем, пов'язаних із глобалізацією міжнародної торгівлі.

Переваги доставлення вантажів морем

Морський транспорт на сьогодні є найбільш популярним і дешевим варіантом, щоб доставити вантажі в різні географічні точки.

Для комерційних перевезень великих партій товарів використовуються спеціальні транспортні засоби (вантажні судна), призначені виключно для відправлень товарів у ящиках та контейнерах. Можуть також застосовуватися судна різних розмірів, адаптовані до обсягу вантажу, що перевозиться.

Як правило, на морському транспорті перевозяться сухі продукти, що довго не псуються.

Є великі можливості для зберігання — вантажні судна пропонують практично необмежену місткість у порівнянні з наземним та повітряним транспортом.

У порівнянні з іншими альтернативами, це — найбільш економний спосіб доставити товар. Крім того, на відміну від літака, в який не можна завантажувати рідини, олії та небезпечні предмети, судно дає таку можливість.

Морські вантажоперевезення: недоліки та обмеження

При використанні морського транспорту доставлення товару у порт призначення займе щонайменше місяць. Процес завантаження товару в контейнер може тривати кілька днів, а крайньому разі навіть тиждень. Аналогічним чином може пройти кілька днів з моменту прибуття вантажу, перш ніж ви зможете забрати товар.

Оскільки вантажоперевезення морем — досить повільний процес, імпорт із Китаю потребує довгострокового планування.

Найбільш поширеним ризиком при перевезенні морем є шахрайство з боку постачальника. Єдиний спосіб переконатися, що контейнер справді заповнений купленою вами продукцією — це огляд при завантаженні товарів у контейнер.

Переваги авіаперевезення

Відправлення товарів повітрям — популярний швидкий варіант доставлення для малого та середнього бізнесу. Це швидко, просто та безпечно. Цінні речі, а також товари, що швидко псуються, найчастіше відправляються саме повітряним транспортом.

Найбільшою перевагою авіаперевезень є швидкість: доставлення зазвичай займає від 5 до 10 робочих днів. Завдяки відсутності фізичних перешкод можна вибрати найкоротший і прямий шлях навіть у важкодоступні райони.

По повітрю зручно доставляти товари високої щільності та невеликого обсягу:

  • електроніку;
  • ювелірні вироби;
  • книги та сувеніри;
  • вироби із пластику.

Доставлення вантажів повітрям не пов'язані з великими логістичними труднощами, оскільки вашому китайському постачальнику досить знати правильну адресу, за якою ви збираєтеся отримати товар. Також ви можете в режимі реального часу відстежувати товари, що перевозяться.

Мінуси авіаперевезень з Китаю в Україну

Недолік авіаперевезень у тому, що у деяких випадках вони економічно не вигідні проти морського транспорту. Через високу ціну на послугу та обмежену місткість літаки не підходять для перевезення дешевої та великосерійної продукції.

І хоча швидкі авіаперевезення можуть бути економічно вигідними при імпорті відносно невеликих обсягів товарів із високою щільністю. Ситуація інша при доставленні таких товарів як текстиль чи меблі (тобто об'ємної продукції з низькою щільністю). Повітряний транспорт залежить від погодних умов. Сніг, дощ та туман можуть спричинити скасування рейсів.

Таким чином, завдяки повітряному транспорту можна швидко доставляти вантажі за трохи більших витрат. Але якщо немає особливих вимог щодо термінів, морське перевезення суттєво заощадить ваші гроші, забезпечуючи доставлення на великі відстані.

Морське доставлення з Китаю - фото

Список документів для авіа та морського доставлення з Китаю

Ввезення товарів в Україну з Китаю пов'язане із зобов'язанням зробити документальне оформлення при перетині кордону, тобто подати митну декларацію. Китай та Україна є членами СОТ (Світової організації торгівлі). Це означає, що імпорт із Піднебесної здійснюється на пільгових умовах. Оформлення пов'язано із зобов'язанням сплати митних та податкових зборів при ввезенні товарів.

Для проходження митно-податкової процедури необхідні такі документи:

  1. Накладна, в якій має бути зазначено найменування підприємства-вантажовідправника та транспортного засобу, повний опис товарів, місце навантаження та розвантаження, докладні відомості про збори тощо.
  2. Консульський рахунок-фактура (якщо він необхідний) — повинен містити ім'я та адресу сторони, яка виставила рахунок; ім'я та адресу покупця, ім'я та адресу одержувача, місце та дату видачі, тип та кількість товарів, ціну за одиницю товару, умовах доставлення.
  3. Сертифікат походження товару.

Це не вичерпний перелік документів — багато залежить від того, який саме вантаж імпортується. UTEC Logistics бере на себе всі юридичні та логістичні питання щодо організації міжнародних вантажоперевезень, у тому числі авіа та морським транспортом. Якщо вам необхідно підвищити ефективність логістики, зв'яжіться зі співробітниками компанії, щоб отримати консультації. Ми прикладаємо максимум зусиль, щоб кожен клієнт був задоволений цінами, сервісом та результатом.