Доставка сонячних панелей (батарей) з Китаю

Новини 11.09.2022

Зміст статті

Постійне зростання цін на електроенергію та вразливість систем розподілу струму до різних форс-мажорів змушують дедалі більше замислюватись про енергетичну автономію. Найбільш очевидний варіант – створення невеликої домашньої електростанції на основі сонячних батарей.

Більшість сучасних панелей виробляється з фотоелементів напівпровідникового типу, що перетворюють енергію фотонів на електрику. Попри відносно невисокий ККД, який для більшості батарей не перевищує 20%, сучасні панелі служать 25-30 років, що дозволяє не лише окупити вкладення, але й вийти в плюс шляхом відмови від використання електрики.

До того ж в Україні продовжує діяти «зелений» тариф. Серед інших альтернативних джерел енергії домашні електростанції також можуть продавати електроенергію, що отримується від них, державі. Згідно з постановою НКРЕКУ від 30.06.2017 № 864, «зелений» тариф для СЕС потужністю до 30 кВт при підписанні договору в період з 01 січня 2020-го по 31 грудня 2024 року становить 0,16 євро за кіловат. Тобто купівля та встановлення у приватному домогосподарстві батарей може приносити і прямий прибуток її власнику. Тож відбити вартість купівлі панелей та іншого необхідного для функціонування СЕС обладнання вдасться ще раніше.

При цьому треба враховувати повну вартість вкладень, у тому числі вартість послуг з монтажу. Для домашньої електростанції рекомендується купити:

  • сонячні панелі;
  • інвертор для перетворення постійного струму на змінний;
  • контролер заряду;
  • акумулятори.

Також потрібно придбати комплектуючі.

Китай у лідерах

Сьогодні основним світовим виробником сонячних панелей є Китай, і, мабуть, ця ситуація зберігатиметься в найближчому майбутньому. Навіть якщо купити панель під умовно західним брендом, ви з високим ступенем ймовірності набудете виробу, зібраного з китайських напівфабрикатів. Особливо, якщо йдеться про класичні та монокристалічні та полікристалічні пластини, які найбільше продаються сьогодні.

Utec працює в КНР вже півтора десятка років, має свій офіс у цій країні та команду співробітників, які розмовляють китайською мовою. Ми замовляємо та забезпечуємо доставку панелей з їхнім розмитненням для українських компаній та приватних осіб оптом та в роздріб. І можемо констатувати, що останніми роками темпи зростання цієї галузі в Китаї вражають.

За останніми даними одного з найбільших світових виробників панелей — китайської компанії Jinko Solar, лише у третьому кварталі 2022 року підприємство поставило покупцям сонячні панелі сумарною потужністю 10,9 ГВт, що більш ніж удвічі перевищує аналогічний показник порівняного періоду 2021 року. Прогноз продажів за підсумками 2022 року змінено з очікуваних 35–40 ГВт до 41,5–43,5 ГВт.

Щоб уявити, за якою крутою кривою змінюється зростання попиту на сонячні модулі в останні роки, досить сказати, що за підсумками повного 2019 року Jinko Solar продала панелей на 14 ГВт. І це був найкращий показник у світі. Тепер стільки ж продається за квартал із невеликим.

Головний конкурент Jinko Solar — китайська JA Solar — цього року планує продати близько 40 ГВт батарей і вже до кінця 2023 року наростити потужності їх випуску до 75 ГВт.

Інша китайська компанія — LONGi — не лише займається виробництвом власних панелей, а й оптом постачає кремнієві пластини на складальні лінії інших відомих брендів. За 9 місяців 2022 року LONGi продала понад 60 ГВт пластин та 30 ГВт власних сонячних модулів. У вересні компанія відкрила новий завод виробничою потужністю 15 ГВт на рік.

Вартість та якість

Виробники з Китаю загалом забезпечують нижчу ціну на свої панелі порівняно з європейськими, японськими та американськими компаніями. Розрив у вартості може становити 30-40%. Утримувати цю різницю у цінах дозволяють нижчі витрати та вихід на повний цикл виробництва всіх елементів панелей усередині КНР. Деякий розкид у цінах спостерігається і серед китайських виробників.

Але не слід купуватись на дешевизну ноунейм виробників. Річ у тому, що придбання дешевих панелей, як правило, обертається втратами під час їхньої експлуатації.

Перше, з чим стикається покупець, — це невідповідність заявленої реальній потужності, швидка і незворотна деградація модуля з втратою потужності, яка видається, ще на 20-30% в найближчі кілька років. Трапляються і поломки елементів системи із необхідністю їхньої заміни.

Через що це відбувається:

  • низька якість зварювання, що призводить до зростання опору між осередками та появи так званих гарячих точок;
  • низька якість складання, через яке порушуються простори між рядками та стовпцями осередків, що знижує ефективність роботи батареї;
  • економія на матеріалах, таких як флюси, плівка, алюміній, якісний клей на етапах ламінування та обрамлення також обертається втратою ККД та передчасним виходом батареї з ладу.

Оскільки купівля панелей і створення домашньої електростанції є довгою інвестицією з тривалим терміном повернення коштів шляхом економії на купівлі енергії із загальних мереж, слід з особливою увагою підходити до вибору якісних батарей.

Лідери китайського та світового ринку випускають продукцію під брендами Jinko Solar, Trina Solar Limited, Long Solar, JA Solar, Suntech, Risen, Astronergy. Як правило, панелі цих марок загалом відповідають заявленим виробниками характеристикам.

Де замовити та встановити

Компанія Utec здійснює доставку сонячних батарей різних виробників Китаю. Замовити їх можна як оптом, так і в роздріб. Ми забезпечуємо розмитнення товару, розробляємо оптимальні варіанти транспортування з урахуванням побажань замовника.

Які є варіанти?

  • Монокристалічні — з ККД до 16-22% — з односпрямованою орієнтацією осередків, що дозволяє забезпечити високі показники в сонячні дні.
  • Полікристалічні — з ККД до 14% — відрізняються від монокристалічних хаотичним розташуванням кремнієвих частинок. Такі батареї менш ефективні в сонячну погоду, зате мають більший ККД, ніж монокристали в похмурі дні.
  • Аморфно-кремнієві — з ККД 5-8% — з напиленням шару кремнію на гнучку основу та можливістю розміщувати такі модулі на рельєфні поверхні. Попри невисокий ККД, плюсом таких панелей є ранній старт — вони здатні давати струм за умов освітленості, коли полікристалічні та монокристалічні панелі ще не можуть увімкнутися.
  • Плівкові телурид-кадмієві — з ККД 11-13% — на відміну від інших типів поглинають сонячну енергію в різних діапазонах, у тому числі й інфрачервоному.
  • CIGS панелі (Copper Indium Gallium Diselenide — сплав міді, індія, галію та селену) — з ККД до 15% — гнучкі панелі, які не вимагають спеціальних систем кріплення та можуть розміщуватись на різних поверхнях.

Найпопулярнішими сонячними панелями для будинку з точки зору ціни та якості залишаються полікристалічні.

ККД батарей: що потрібно знати

ККД батарей визначається в лабораторних умовах і дійсний за наступних параметрів:

  • температура 25 ° С;
  • інсоляція 1000 Вт/м2.

Україна є достатньо сонячною країною, на півдні налічується до 220 сонячних днів на рік. Середньорічна інсоляція коливається від 1000 до 1300 кВт/м2. Таким чином всі регіони країни підходять для використання сонячних батарей. А заявлений розрахунок ККД при 25°C свідчить про те, що в наших умовах ці панелі максимально ефективні не лише влітку, а й у період міжсезоння, яке у багатьох регіонах України за рік доходить до 4 місяців.

Дізнатися розрахункові характеристики параметрів роботи панелі за різних температур можна у специфікації, де вказано, як змінюються потужність, напруга та сила струму при температурних відхиленнях від стандарту.

Також на ефективність сонячної електростанції для будинку впливають такі фактори:

  • географічна широта;
  • кількість сонячних днів на рік;
  • експозиція;
  • наявність/відсутність часткового затінення;
  • кут нахилу сонячних батарей протягом світлового дня.


Реальна ефективність батарей будь-якого типу залежить від багатьох факторів. Правильний їхній облік та купівля якісного обладнання дозволить отримати максимальний результат у вигляді кіловатів власної енергії.