Доставка з Китаю березень-квітень 2022: зміни та реалії на логістичному напрямку

Новини 06.04.2022

Зміст статті

Події останніх днів кардинально вплинули на сферу вантажних перевезень, у тому числі й на авіадоставку вантажів з Китаю. І це не могло не викликати низку важливих питань, наприклад: Як змінилася та які прогнози має авіадоставка з Китаю? Як товари потрапляють на територію України? Що маємо по термінах та вартості перевезень? та ін.

Щоб позбавити вас від хибних домислів та познайомити з новими реаліями, в UTEC logistics за сприяння операційного директора компанії Артема Мороза дали відповідь на найбільш поширені питання і відзначили, до чого слід готуватися далі. Детальніше — в інтерв'ю.

Вантажні перевезення з Китаю в сучасних реаліях — відповіді експерта на найважливіші питання

Як війна в Україні вплинула на доставку вантажів з Китаю?

Очевидно, що доставка стала більш повільною та дорожчою. Через те, що всі ланцюги постачання були перенаправлені на Польщу, Болгарію та Румунію, збільшився транзитний час та вартість перевезення. Щодо морських вантажів, то вони направилися в Румунію та Болгарію, авіа — в Польщу та Німеччину. До терміну доставки вантажів в Україну додався час їхньої обробки в авіа та морських портах цих країн, а також перевезення автотранспортом до кордону нашої держави. 

Яка зараз ситуація з коронавірусом у Китаї?

Як відомо, у Шанхаї оголосили наймасштабніший за 2 роки локдаун через спалах захворюваності COVID-19. Через це там погано працює вантажне транспортне сполучення, що створює затримки з забором вантажів та проблеми з роботою експедиторських компаній. Через це Шанхай зараз не найбільш підхожий аеропорт для вильоту вантажів. Проте аеропорт у Гонконзі працює, але, зважаючи на великий наплив вантажів до європейських країн, час вильоту затримується приблизно на 7 діб з моменту прибуття вантажів в аеропорт.

Які зараз терміни доставки? Авіа? Море?

Авіарейсами вантаж доставляється приблизно 14 днів, а морем близько 65 діб. 

Що найчастіше замовляють зараз для доставки авіарейсами?

В цілому категорії вантажів з Китаю до України не змінилися, але до них додалися запити на рації, тепловізори, безпілотники та інші необхідні у теперішній час речі. 

Що з тими вантажами, які не встигли долетіти чи доплисти з Китаю в Україну?

Морські вантажі вивантажують в інших портах (в основному — Туреччина, менше — Румунія, Болгарія, Польща). Далі потрібно ці товари перевантажувати в автомобілі й доставляти в Україну.

Авіавантажі також доставляються в європейські аеропорти або знаходяться в транзитних аеропортах. Способи та терміни їхньої подальшої логістики залежать від рішень клієнта. 

Які особливості роботи з гуманітарними вантажами?

Головна особливість — максимальне спрощення оформлення таких вантажів на митниці. На кордоні потрібно лише заповнити форму декларації, щоб провезти гуманітарну допомогу, без сплачення імпортних податків та мита. В іншому логістика гуманітарних вантажів нічим не відрізняється від перевезення комерційних. 

Які прогнози на авіадоставку з Китаю?

Найближчим часом, поки не стабілізуються обставини в Україні, доставка буде відбуватися через аеропорти вже названих сусідніх країн. А звідти вже наземним транспортом вантажі діставатимуться до України. 

 

Отже, незважаючи ні на що, попри всі зміни та складнощі, робота логістики продовжується. І UTEC logistics також активно працює як для забезпечення гуманітарних потреб країни, так і для налагодження стабільної роботи економіки України. А саме — доставляємо як гуманітарні, так і комерційні вантажі з Китаю та США через Європу.