Новини митниці: новий тариф, нові правила захисту прав власності

Новини 15.07.2020

З 3 липня вступив в силу новий Закон “Про Митний тариф України”, який приводить українську класифікацію товарів зовнішньоекономічної діяльності у відповідність до останньої редакції Гармонізованої системи опису та кодування товарів 2017 року від Всесвітньої митної організації. В останню версію було внесено 233 поправки, які повинні бути враховані в УКТЗЕД, щоб згодом полегшити процеси міжнародної торгівлі, спростити тарифне регулювання і здійснення митного контролю.

Щоб привести українське законодавство у відповідність з міжнародними нормами, 4 червня 2020 року Верховна Рада схвалила Закон України №674-IX “Про Митний тариф України”.

У Законі не були порушені ставки мит на ввезені вантажі, але з’явилося чимало уточнень і доповнень, кодів, описів товарів, приміток до певних товарних груп. В результаті всі зміни УКТЗЕД є автентичним (дзеркальним) перекладом змін Гармонізованої системи 2017 року, а попередня версія Закону — № 584-VII — втрачає силу.

За словами працівників Державної митної служби, оновлений Закон забезпечить швидке проходження митниці, спростить зіставлення даних митної статистики, аналіз товарних потоків, які йдуть через державний кордон України. Раніше митники використовували застарілі дані та норми опису товарів, що створювало ряд проблем з міжнародними перевезеннями, такими як розбіжність в присвоєному коді товару.

Зміни захисту прав інтелектуальної власності при проходженні митниці

З 30 червня вступили в дію 2 накази Міністерства фінансів України №218 і №282, які покликані удосконалити захист інтелектуальної власності.

  • Прийнято порядок застосування заходів щодо сприяння захисту прав інтелектуальної власності та спільної роботи митниці, правовласників і декларантів. Це забезпечить єдиний підхід до застосування заходів до товарів, які підозрюються в порушенні прав інтелектуальної власності, а також стандартизацію форм комунікації між правовласниками і декларантами.
  • Прийнято новий порядок реєстрування об’єктів прав інтелектуальної власності в реєстрі митниці. Таким чином вводяться форми заяв на реєстрацію прав інтелектуальної власності, які використовуються в країнах Європейського Союзу, а комунікація між правовласником і митницею переведена в електронну форму.

Все це допоможе боротися з проникненням контрафактних, контрабандних та піратських товарів на територію країни, а також прискорити проходження митного контролю.

Міжнародна логістична компанія UTEC Logistics здійснює комплексне обслуговування міжнародних перевезень з урахуванням Цивільного та Господарського кодексів. Якщо ви збираєтеся замовити товар з-за кордону і хочете бути впевнені в прозорості та безпеці доставки, звертайтеся до наших фахівців.